Časopis theFILMitself je nezavisni časopis kojeg su pokrenuli Erik Lončar i Ivan Šarić 2015. godine. Ovaj časopis se usredotočuje isključivo na filmsku analizu i filmsku kritiku. Osim eseja i članaka, časopis objavljuje brojne intervjue kojima je tema filmska analiza, s holivudskim i nezavisnim redateljima, etabliranim glumcima, filmskim ekipama i poznatim kritičarima.

‘Filmska analiza promatra film kao cjelinu, kao totalnost i pokušava objasniti kako različiti dijelovi filma funkcioniraju. Analiza obično počinje pitanjem. Primjerice, što u toj i toj sekvenci stvara napetost? Kako redatelj oslikava psihološka stanja likova? Zašto su određeni dijelovi priče izostavljeni? Analitičar pokušava odgovoriti na pitanja otkrivanjem strategija pričanja priče, stilskih uzoraka i slično.’

David Bordwell

Časopis služiti kao i platforma za nove suradnike koji vole film, ne smatraju da su filmovi samo sredstva za uspavljivanje, već da imaju mnogo iznenađujućih tema i slojeva koje se tek treba otkriti. Bilo da se radi o podcijenjenim mainstream uracima ili kratkim zaboravljenim eksperimentalnim filmova, od 1895. godine pa sve do 2020-ih, ovaj časopis nema ograničenja kad su u pitanju teme o kojima se može pisati. Jedina ponuđena smjernica jest da svaki autor mora otvoriti oči svojim čitateljima.

Ako vam ovo zvuči zanimljivo i želite pisati o filmu, kontaktirajte nas na thefilmitself@gmail.com

IZ MEDIJA