POVODLJIVA ENERGIJA JEDNE OBITELJI

‘La gran familia espanola’ sadrži energiju, ritam i humor, koji bi se trebalo svakome svidjeti, no iznad cijelog filma se proteže skriveni tamni oblak.

Upravo ta negativna energija, koja je prisutna u svakoj sceni, vodi do neiskrenog pristupa tematici. Teško je zaključiti dali je redatelj Daniel Sanchez Arevalo imao lepršavu komediju ili tešku dramu u glavi kad je pisao scenarij, jer gotov film sadrži oboje. Jedna razina sadržava slapstick-viceve koji podsjećaju na filmove poput ‘Smrt na sprovodu’ i ‘Moje grčko vjenčanje’, a drugu razinu čini tjeskobnost koja se pojavljuje u filmovima poput ‘Magnolije’ i ‘Vrtlog života’. Tu leži i najveća greška, jer redatelj ni jednu razinu nije do kraja razvio. Uz to, atmosferu je cijeli film gradio prema velikom twistu, koji nije toliko šokantan da bi gledatelja preplavile emocije.  

Po mnogim referencama iz pop kulture se osjeti da redatelj želi zadovoljiti publiku. Reference na Harry Pottera, Britney Spears, Facebook i slično služe da bi se publika poistovjetila sa pričom iako je film na španjolskom jeziku. Cilj je ovaj film približiti što većoj populaciji, pa se zbog toga uočavaju i kompromisi koje je redatelj prihvatio. Film počinje prikazom uvodne scene iz ‘7 žena za 7 braće’ i isto tako završava krajem tog filma. Iako je ovo španjolski film, redatelj upotrebljava kao referencu ‘američki’ klasik koji objašnjava vrijednosti obitelji i ljubavi. Ako ‘La gran familia espanola’ prikazuje španjolske vrijednosti i običaje, onda takva vrsta hommage-a je besmislen, kad u njihovoj kulturi to nije klasik, već jedan od mnogih poznatih filmova koji dolazi iz Hollywooda. Slično tome je bila i scena uvoda u vjenčanje, gdje su glavni likovi filma izlaskom do popa izvodili ležerni koreografirani ples na pjesmu ‘Feel so Close’ od ‘Calvin Harrisa’. Iako su stariji ljudi prisutni i očekuje se tradicionalno španjolsko vjenčanje, redatelj je iskoristio priliku kako bi gledateljima dao do znanja da je i španjolska ‘moderna’. Također treba istaknuti i kontradikcije unutar filma. Tematika filma uključuje vjenčanje i ljubav, no do kraja ne bude niti vjenčanja, niti se izjavljuju riječi ‘Volim te’. Sve veći običaj postaje ubacivanje izvanžanrovskih scena u drame ili komedije, pa ni ovaj film nije bio pošteđen time. Naime, pri početku filma su braća doživjeli auto nesreću hororskih razmjera. Iz prikolice kamiona se oslobodi balvan i probije kroz prednje staklo auta. Nitko nije ozlijeđen, osim publike koja takav šok efekt nije zaslužila. Ime ‘La gran familia espanola’ sugerira da film sadrži karaktere koje bi publika mogla identificirati sa svojim članovima obitelji, no ova obitelj je tako specifična da gledatelji teško ostvaruju tu povezanost. Najveće poistovjećivanje gledatelji ostvaruju sa likom koji je mentalno oštećen, jer on jedini zadržava obitelj na okupu. I zašto svaki film o vjenčanju mora uključivati i smrt?

Po pitanju tehničkih ostvarenja, ovaj film upotrebljava vrlo kreativne tranzicije iz scene u scenu na tragu ‘Atlas oblaka’. Veliki naglasak je na mediteranskim bojama, i naglašavanja dobra i zla, te simbolike i metafore se efektivno iskorištavaju. Čak i nadrealne scene, su uklopljene sa smislom i osjećajem. Ne bi bilo daleko posumnjati da je karakter lika Dani, zapravo karakter redatelja Daniela. U razgovoru prije prikazivanja filma je pojasnio, da su scene iz filma bazirane na realnim događajima iz njegovog života.

U ‘La gran familia espanola’, četvrtom filmu Daniela Sanchez Arevala, osjeti se veliki potencijal koji bi se lako probio u Hollywoodu. Vizualno je maštovit, zna kontrolirati veliku količinu glumaca na setu, te zna prepoznati što bi publiku zabavljalo. Jedina šteta je, da on sam to ne želi.