UZIMAJ SLATKIŠE OD STRANACA

Profesor engleskog jezika, Antonio (Javier Camara), ide na putovanje da vidi svog idola John Lennona, koji se trenutačno nalazi u Almeriji, gdje snima film „Kako sam pobjedio rat“ (How I won the war). Putem se priključe još dvoje putnika, mlada i trudna Belen (Natalia de Molina) i neošišani Juanjo (Francesc Colomer).

„Život je lakši zatvorenih očiju“ (Vivir es facil con los ojos cerrados) je Goyom nagrađeni film, scenarista i redatelja Davida Truebe (poznat po filmovima „Remek-djelo“ i „Dobar život“), koji prikazuje avanturu troje individua u vremenu u kojem se kazni, kad se izražava svoje mišljenje. Ime filma je citat iz pjesme „Strawberry fields“ i najbolje mu odgovara, jer se radnja odvija 1966. godine kada je Lennon izmislio tu pjesmu. Iako koncipiran kao klasičan Roadmovie („Thelma i Louise“ i „Dnevnik Che Guevare“), glavni likovi ne poduzimaju samo  međugradsko putovanje, nego i emotivno. Dok tvrdoglavi karakteri polako otkrivaju što se događa u svijetu izvan njihovih domova, osjeća se prisutnost veće sile koja kontrolira njihove živote.

Svakome treba nekakva vrsta uzora. Najveći uzor Antoniu je John Lennon, a ostalima je to upravo taj ćelavi, neoženjeni srednjoškolski profesor engleskog jezika (Michael Douglas u „Zlatnim dečkima“). On ih vodi do novih iskustava, te ih uči o vrijednostima života. Ne kazni ih, nego im dopušta da imaju slobodno mišljenje (kao Robin Williams u „Društvo mrtvih pjesnika“). Dok Belen i Juanjo prožive promjenu u karakteru i svjetonazoru, profesor ostaje isti. Što je šteta, jer takva karizmatična i uljudna uloga, zbog manjka unutarnjeg konflikta, postaje jednodimenzionalan karakter. Mladima je to putovanje predstavljalo ključnu točku u životu, a Antoniu samo otvorilo pitanje na koje nije našao odgovor. Nakon izlistavanja creditsa (osoba koje su sudjelovale u filmu), se pokazuje ukratko još jedna bonus scena sa Antoniom u školskoj klupi. Ta scena je bitna, jer pokazuje da se profesor vratio svojem poslu, te da se zapravo ništa u njegovom životu nije promijenilo. No, to ne mijenja činjenicu da je njihovu avanturu zabavno pratiti i da želimo doznati da li će Antonio stvarno susresti John Lennona.

„Vivir es facilcon los ojos cerrados“ je film teških tematika koje uključuju ljudske tragedije, no redateljska ruka je intervenirala da bude pitkije za gledatelje. Iako je strah glavni uzrok zašto se karakteri ne mogu osloboditi, opet se kroz suptilne radnje likovi otvore (Belen – tokom šišanja, Juanjo tokom crtanja i Antonio nakon što ih je izbacio iz auta nakon svađe o Beatlesima). Mladima je u to doba bilo najbolje kršiti pravila i uzimati slatkiše od stranaca, jer ih te radnje kasnije obogaćuju i osvještavaju o tome kako su bili neuki i tvrdoglavi.